Usługi związane z cateringiem i jedzeniem na telefon szybko się rozwijają w ostatnim czasie. Sporo firm i osób prywatnych ceni sobie ułatwienie jakim jest zorganizowany przez kogoś posiłek. Jest to nie tylko kwestia oszczędności czasu, ale {też|także|również komfortu.

Pracownicy lokali gastronomicznych robią co są w stanie zrobić by ich goście byli szczęśliwi. Catering jest jednym z elementów współzawodnictwa firm o gości. Firmy organizują promocje i starają się zachęcić ludzi do zamówień wszelkimi możliwymi metodami. Istotna jest dbałość o detale – przykładowo o opakowania, w które pakowana jest żywność przeznaczona do transportu.

Jedzenie na wynos – zapakuj je dobrze

Pakując żywność do różnych opakowań należy uwzględniać kilka istotnych elementów. Trzymanie się ich pozwoli utrzymać teraźniejszych klientów oraz pomoże ściągnąć nowych. Dbając o to, by jedzenie trafiało do zamawiających w jak najświeższej formie, lokal tworzy wieloletnie relacje z konsumentami.

Po pierwsze jedzenie musi mieć odpowiednią temperaturę.

Po zakończeniu procesu gotowania, dania w całkiem szybkim tempie tracą temperaturę. Kolejne minuty zabiera transport. Dlatego jednym z celów producentów i dostawców jest dopilnować by utrzymać ciepło. Opakowania są instrumentem, które w tym pomaga. Wyściela się je folią aluminiową, która jest skutecznym przewodnikiem ciepła. Opakowania styropianowe, w których przewozi się dania obiadowe czy zupy dobrze się tu sprawdzają.

Styropian ze względu na swoje cieplne cechy zdaje się być świetnym rozwiązaniem. Kolejną sprawą jest szybkość transportu – pojemniki nie utrzymują temperatury na wieki. Mimo tego, że dostawcy używają termicznych toreb, jeśli dowóz jest zbyt powolnydowożone jedzenie może być zimne.

Kolejną istotną kwestią jest ergonomia pakowania. Opakowanie na jedzenie musi optymalne – ani za duże, ani zbyt małe.

Powinno być dostosowane do rozmiarów gotowanych porcji. W zbyt obszernym opakowaniu posiłek może się rozpaść, lub utracić swoją konsystencję pod wpływem wstrząsów. Do zbyt małego pojemnika pożywienie po prostu się nie zmieści. W związku z tym restauratorzy we współpracy z producentami opakowań, często dostosowują zamawiane opakowania indywidualnie do każdej z pozycji w menu. Opakowania styropianowe mogą być przez producentó dowolnie modyfikowane, tak aby osiągnęły zamierzony wygląd.

Współpraca producentów opakowań z branżą gastronomiczną opiera się na szukaniu(a) najbardziej efektywnych rozwiązań. Mowa tu zarówno o funkcjonalności opakowań, jak i ich stabilności oraz szczelności.

W trakcie transportu zamówienia do odbiorcy opakowania z jedzeniem narażone są różnym wstrząsom. Jest to konsekwencja różnego rodzaju dziur na drogach, jak również progów zwalniających. Żeby dostarczyć wszystko w dobrym stanie, opakowania muszą cechować się stabilnością. Cechy te prezentują na przykład opakowania styropianowe. Dzięki {grubej(ym)|obszernej(ym) ścianom można mieć gwarancję, że zamówienie dotrze do gościa w pożądanej formie.

Co można zamówić z dowozem?

A jakiego rodzaju posiłki można zamawiać i pakować na potrzeby cateringu? Co do zasady wszystkie. Bez względu czy to zupy, obiady czy desery. Producenci opakowań starają się dostarczać rozwiązania na każdą okoliczność.

Opakowania styropianowe sprawadzają się zwłaszcza kiedy trzeba dostarczyć większe ilości jedzenia. Można je wysztaplować zwiększając przy tym ilośc przestrzeni w aucie.
Popularnym wyborem są także opakowania papierowe. Są one lżejsze i przede wszystkim bardziej ekologiczne. Są również tańsze i łatwiejsze w ostatecznej utylizacji. Jednak ich stabilność czy wytrzymałość na różne wstrząsy bywa różna.

Tak czy inaczej, rodzaj opakowań powinno dobierać się do charakteru serwowanych potraw.